Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Pardubický kraj

Hasiči během března vyjížděli k deseti požárům, při nichž shořelo již 20 plastových kontejnerů na sídliště Dubina a jeho okolí.

K požárům docházelo o víkendech ve večerních a nočních hodinách, zpravidla od 21 hodiny do 6 hodiny ranní. Poslední březnový víkend se hasiči nezastavili. Vyjížděli zhruba po hodině dokonce k sedmi požárům plastových popelnic a kontejnerů, a to do ulic K Lesu, Lidmily Malé, Erno Košťála, Bezdíčkova a Lesní. Škoda se již vyšplhala na přibližně 100 tisíc korun. Zda se jedná o ne příliš dobrou zábavu či dílo žháře nyní zjišťují hasiči spolu s policisty.

Do Poličky směřovaly hasičské vozy, došlo zde totiž ke střetu čtyř vozidel a motocyklu. Zraněné si do péče převzala zdravotnická záchranná služba. Jednotka hasičů zajistila vozidla proti vzniku požáru a zlikvidovala vyteklé provozní náplně z osobního automobilu Octavia pomocí sorbentu.

Po celou dobu zásahu hasiči spolu s policisty řídili dopravu v místě nehody. Po vyšetření nehody a zadokumentování kolize, hasiči pomohli s naložením havarovaného automobilu na vozidlo odtahové služby a vrátili se zpět na základnu.

V neděli ve čtvrt na tři ráno došlo k zahoření osobního vozidla Mini Cooper, které bylo zaparkováno v Ostřešanské ulici v Nemošicích. Na místě pracovali hasiči i policisté. Služební pes označil místo, ve kterém ucítil „akcelerant“, z čehož vyplývá, že s největší pravděpodobností došlo k úmyslnému zahoření, při kterém naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Škoda je předběžně vyčíslena na částku 440.000 korun. Má-li někdo jakékoliv informace, které by mohly vést ke konkrétnímu pachateli, kontaktujte prosím policisty na lince 158.

  • ▶ Video

V úterý před 16. hodinou zasahovali chrudimští hasiči u další nehody, tentokrát v Čejkovicích, kde se střetl osobní automobil Škoda Favorit s dodávkou Ford Transit. Nehoda si vyžádala jedno zranění. Hasiči standardně zajistili vozidla proti požáru i úniku provozních náplní.

Drobný únik kapalin byl zasypán sorpčním materiálem. Osobní automobil byl na alternativní pohon LPG, hasiči plyn odpojili. Odstraňování následků nehody trvalo téměř dvě hodiny.

Po 10. hodině směřovaly hasičské vozy na silnici Střemošice-Košumberk. Jednalo se o náraz dodávky do stromu. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn. Jednotka hasičů provedla klasické úkony při dopravní nehodě – odpojení akumulátoru, aby nedošlo k požáru i kontrolu vozidla, zda nedošlo k úniku provozních náplní.

Po zadokumentování nehody policisty bylo provedeno přeložení nákladu do náhradního vozidla a následné vytažení vozidla navijákem, pořezání stromu a úklid komunikace.

V pondělí dopoledne vyjížděli hasiči z Chrudimi k dopravní nehodě na silnici č. 37 nad Skalku, kde osobní automobil Renault Espace skončil svou jízdu z dosud nezjištěných příčin v příkopu a na boku. Po příjezdu hasičů byly již dvě zraněné osoby v péči zdravotnické záchranné služby.

Hasiči zajistili vozidlo proti požáru odpojením akumulátoru a po zadokumentování nehody policisty vozidlo převrátili zpět na kola a pomocí cisterny bylo vytaženo zpět na komunikaci. Následně ho odtáhli mimo vozovku a poté se vrátili na základnu.