Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Pardubický kraj

Dva hektary lesa lehly popelem v podvečerních hodinách mezi Lukavicí a Písečnou na Orlickoústecku. Jednalo se o požár mýtiny a pětiletých mladých stromů a poté se požár rozšířil i na vyšší porost. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek. Požár hasiči zlikvidovali po dvou a půl hodinách.

Příčinou vzniku požáru bylo ponechané místo bez dozoru při pálení klestí. Škoda byla vyčíslena předběžně na 200 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 5 milionů korun. Dle slov vyšetřovatele hasičů bude udělena pokuta.

Profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí a dále dobrovolní hasiči z Horní Sloupnice, Řetové a Ústí nad Orlicí zasahovali u požáru v Řetové. Požár samostatně stojící garáže způsobila nedbalost majitele při sváření. Majitel ale stačil ještě před příjezdem jednotek hasičů z garáže odstranit tlakovou lahev, která by v případě ponechání v samotném ohnisku hoření mohla způsobit i explozi.

Při příjezdu jednotek na místo byla již celá garáž v plamenech. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 17.12 hodin a zcela ho zlikvidovali v 18 hodin. Plameny zničily majetek ve výši 200 tisíc korun. Vyšetřovatel hasičů řešil nedbalost blokovou pokutou na místě.

Chrudimští hasiči zasahovali v Chroustovicích na silnici I/17. Jednotka hasičů vyjela s dvěma hasičskými vozy a ihned po příjezdu zjistila, že se jedná o čelní střet dvou osobních vozidel. Při nehodě bylo zraněno pět osob. Ze zdemolované škody sto dvacet museli hasiči vyprostit dvě zraněné osoby.

Další tři osoby byly zraněny ve Škodě Roomster. Zraněné osoby si do péče převzala zdravotnická záchranná služba. Hasiči dále zajistili vozidla proti požáru odpojením akumulátoru. K úniku provozních náplní nedošlo. Odstraňování následků nehody trvalo do 15.47 hodin.

Hasiči ze stanice v Holicích vyjížděli k dopravní nehodě tří osobních vozidel na silnici z Holic směrem na Hradec Králové. Při nehodě byly zraněny dvě osoby, které byly předány do péče zdravotnické záchranné službě. Hasiči standardně zajistili vozidla proti požáru odpojením akumulátorů.

Na místo byli také povoláni pracovníci správy a údržby silnic. Po odstranění následků nehody se hasiči vrátili zpět na základnu.

Na silnici z Lanškrouna do Ostrova směřovaly hasičské vozy, v serpentýnách skončilo vozidlo v lesním porostu a mimo vozovku. Ve vozidle bylo bezvládné tělo a lékař na místě konstatoval smrt. Není vyloučeno, že k nehodě došlo v nočních hodinách a automobil skončil na špatně viditelném místě.

K události byla povolána kriminální policie, která zadokumentuje všechny důležité stopy k vyšetřování této nehody. Poté bude tělo osoby vyproštěno z vozu.

V noci ze čtvrtka na pátek zasahovali profesionální hasiči ze Seče a dobrovolní hasiči z Třemošnice a Seče v Kraskově, kde došlo k požáru porostu. Jednalo se o živý plot tvořený 30 kusy tújí. Požár hasiči dostali pod kontrolu během devíti minut.

Na místo se dostavil i vyšetřovatel, který zjistil, že příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností úmyslné zapálení neznámou osobou a zřejmě za použití hořlavé kapaliny. Na místě byl zajištěn vzorek a poslán ke zkoumání do laboratoře. Majiteli vznikla škoda, která byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun.

Pardubičtí hasiči likvidovali ve čtvrtek v odpoledních hodinách požár, který vypukl na místním hřbitově vedle krematoria v Pardubicích. Plameny poškodily túje mezi urnovými hroby. Poškozeno bylo zhruba třicet hrobů. Hasiči požár zlikvidovali vysokotlakým proudem vody.

Podle slov vyšetřovatele k požáru došlo pravděpodobně od hrobové výzdoby (svíčky, lucerny apod.). Došlo ke styku větve túje s výzdobou a následnému vzplanutí. Dále se požár šířil z keře na keř. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun.