Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Pardubický kraj

V sobotu 18. ledna v 10.37 hodin zasahovali hasiči ze stanice v Žamberku a dále dobrovolní hasiči z Letohradu a Orlice-Letohrad u požáru čtyřkolky. K požáru došlo v garáži domu v Letohradě. Požár hasiči zlikvidovali v 11.03 hodin. Muž při nabíjení automobilu umístil kabel se svorkou přes korbu čtyřkolky, ta se později vznítila. Za požárem je tedy nedbalost. Škoda, kterou plameny způsobily, byla předběžně vyčíslena na 375 tisíc korun. Uchránit se podařilo před plameny celý dům v hodnotě 5 milionů korun.

Do Litomyšle-Nedošína směřovaly hasičské vozy, došlo zde k úhynu ryb v řece Loučné. Hasiči opět odebrali několik vzorků z různých míst na řece. Vzorky si převzali k rozboru pracovníci Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

Na místo se dostavil i pracovník inspekce životního prostředí i pracovník odboru životního prostředí městského úřadu. Případ i nyní vyšetřuje Policie ČR.

Hasiči již na stejné místo, do Nedošína, vyjížděli v sobotu 11. ledna ve večerních hodinách. Pravděpodobně do kanalizačního systému města Litomyšl unikly nebezpečné látky. V řece Loučné došlo následně k úhynu ryb – zejména pstruhů. Hasiči ihned postavili na hladině řeky norné stěny tak, aby se dále látka nešířila.

Hasiči odebrali několik vzorků, které putovaly do Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč k rozboru. O víkendu bylo z řeky vyloveno přibližně 120 kilogramů uhynulých ryb.

Ve středu 15. ledna v 23.42 hodin vyjížděli hasiči ze stanice ve Vysokém Mýtě a dobrovolní hasiči z Radhoště k požáru dvou vozidel do Radhoště. Jednalo se o vozidla značky BMW zaparkované od sebe asi 4 metry. Požár hasiči dostali pod kontrolu tři minuty po půlnoci a zcela ho zlikvidovali v 0.26 hodin. Během požáru došlo k poškození třetího vozidla Nissan.

Hasičští a policejní vyšetřovatelé celé čtvrteční dopoledne zjišťovali příčiny vzniku požáru. Škoda byla předběžně vyčíslena na 550 tisíc korun. Uchránit se podařilo vozidlo Nissan a další zaparkovaný automobil Ford Transit v celkové hodnotě přibližně 600 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

Ve středu v odpoledních hodinách byli hasiči ze stanice v Chrudimi vysláni do Klešic, kde došlo k pádu osoby z koně. Při příjezdu jednotky na místo byl již na místě vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové, dále posádka Zdravotnické záchranné služby Pardubice i dobrovolní hasiči z Heřmanova Městce. Zraněná osoba byla při vědomí a v péči lékařů.

Ti nakonec rozhodli, že zranění jezdkyně nejsou závažného charakteru a bude do nemocnice převezena sanitním vozem. Hasiči pomohli s transportem zraněné ženy do vozu. Odchytit museli také psa, který utekl a koně. To se hasičům povedlo během několika minut. Poté se jednotky vrátily na své základny.

V neděli 12. ledna 2014 vyjížděli v 3.53 hodin pardubičtí hasiči do centra města, kde došlo k požáru osobního vozidla Volkswagen Polo. Automobil byl zaparkovaný u obchodního centra na parkovišti u přístřešku pro kontejnery.

Plameny poškodily nejen osobní automobil, ale i přístřešek s plastovým kontejnerem. Požárem vznikla škoda, která byla předběžně vyčíslena na 36 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši zhruba 70 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru nyní zjišťují hasičští i policejní vyšetřovatelé.

Jednotka ze stanice v Žamberku vyjížděla v sobotu 11. ledna v 11 hodin k dopravní nehodě, ke které došlo na silnici z Nekoře směrem na Letohrad. Za zatáčkou se zde čelně střetla dvě osobní vozidla. Hasiči ihned po příjezdu provedli před lékařské ošetření tří účastníků dopravní nehody a po příjezdu záchranné služby na místo, byly zraněné osoby předány do péče zdravotníků. Dále hasiči zajistili vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Následně řídili provoz v místě nehody. Po vyšetření této nehody policisty hasiči odtáhli havarované automobily a pomohli s jejich naložením na vozidlo odtahové služby.