Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Pardubický kraj

Ke střetu dvou osobních vozidel došlo u obce Třebovice. Ve vozidlech cestovalo celkem devět osob. Jedno z vozidel skončilo mimo komunikaci na střeše. Na místo vyjely jednotky z České Třebové a Lanškrouna. Zraněným osobám hasiči poskytli tepelný komfort.

Na místo přijela tři vozidla Zdravotnické záchranné služby. První dva sanitní vozy odvezly čtyři zraněné osoby a třetí sanitní vůz odvezl zbylé čtyři zraněné. Řidič jednoho z vozidel vyvázl bez zranění. Hasiči zabezpečili vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu vyšetřování dopravní nehody byla silnice uzavřena. Po 13 hodině byl zprůjezdněn jeden jízdní pruh. Příčinu dopravní nehody šetří Policie ČR. (mp)

Na Štědrý večer prováděly v Pardubickém kraji dobrovolné jednotky monitoring rozvodněných vodních toků. Nejvíce postižené je Chrudimsko v okolí Hrochova Týnce, Dvakačovic a Úhřetic v okolí řeky Novohradky a dále v obcích kolem přítoků Žejbra a Ležáku. Dále není situace příznivá na potoku Bylanka v okolí Bylan, Dřenic a Třebosic.

V 17.10 hod. bylo na Krajské operační a informační středisko HZS ohlášena hořící střecha domu. Na místě zasahovaly dvě profesionální jednotky z HS Lanškroun, CHS Ústí nad Orlicí a dále čtyři JSDHO Dolní Dobrouč, Letohrad, Dolní Čermná a Černovír. Na místě zasahovala i výšková technika. Událost byla z naší strany rychle pod kontrolou, nicméně škody na roubence z 18. století, která procházela částečnou rekonstrukcí jsou fatální. Vyšetřovatelem byla jako příčina požáru stanovena nedbalost – nedodržení zásad bezpečného provozu elektrického spotřebiče, konkrétně elektrického přímotopu. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši 500 tis. Kč, uchráněné hodnoty 300 tis. Kč.

Na Štědrý večer jsme dále kromě technických pomoci a odstraňování stromů zachránili také jednu uvízlou kočku. Ta uvízla ve vodě a z posledních sil se držela křoví u vysokého břehu řeky Chrudimky. Ke kočce se museli spustit lezci a kočku zachránili.