Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Pardubický kraj

Na Štědrý večer prováděly v Pardubickém kraji dobrovolné jednotky monitoring rozvodněných vodních toků. Nejvíce postižené je Chrudimsko v okolí Hrochova Týnce, Dvakačovic a Úhřetic v okolí řeky Novohradky a dále v obcích kolem přítoků Žejbra a Ležáku. Dále není situace příznivá na potoku Bylanka v okolí Bylan, Dřenic a Třebosic.

V 17.10 hod. bylo na Krajské operační a informační středisko HZS ohlášena hořící střecha domu. Na místě zasahovaly dvě profesionální jednotky z HS Lanškroun, CHS Ústí nad Orlicí a dále čtyři JSDHO Dolní Dobrouč, Letohrad, Dolní Čermná a Černovír. Na místě zasahovala i výšková technika. Událost byla z naší strany rychle pod kontrolou, nicméně škody na roubence z 18. století, která procházela částečnou rekonstrukcí jsou fatální. Vyšetřovatelem byla jako příčina požáru stanovena nedbalost – nedodržení zásad bezpečného provozu elektrického spotřebiče, konkrétně elektrického přímotopu. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši 500 tis. Kč, uchráněné hodnoty 300 tis. Kč.

Na Štědrý večer jsme dále kromě technických pomoci a odstraňování stromů zachránili také jednu uvízlou kočku. Ta uvízla ve vodě a z posledních sil se držela křoví u vysokého břehu řeky Chrudimky. Ke kočce se museli spustit lezci a kočku zachránili.

Bezpečnostní rada města Poličky rozhodla, že z důvodu vysoké a těžké vrstvy sněhu na zimním stadionu požádá o pomoc hasiče. Aby nedošlo ke zborcení konstrukce v případě dalšího sněžení byly na místo povolání profesionální a dobrovolné jednotky.

Operační středisko na místo poslalo profesionální jednotku z Poličky a dobrovolné z Poličky – Lezník, Poličky – Střítež, Pomezí, Sebranic, Hartmanic, Sádek a Kamence u Poličky.

Po příjezdu na místo proběhla porada a následovalo uvazovaní lan k jištění osob pohybujících se na střešní konstrukci. Práce na střeše stále probíhají proto prosíme projíždějte místem s opatrností.

K dopravní nehodě došlo ve Skutči, řidič s automobilem vyjel ze silnice a skončil na střeše. Na místě zasahovali hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči ze Skutče. Při nehodě došlo k poškození oplocení a poničené dopravního značení.

Majitel automobilu byl předán do péče zdravotníkům a hasiči zajistili převrácení vozu zpět na kola a odstavili havarovaný vůz mimo komunikaci tak, aby nebránili plynulému silničnímu provozu.