Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Pardubický kraj

Na krajské operační a informační středisko pardubických hasičů nahlášen požár ve Vysokém Mýtě v domě, který je chráněnou památkou. Jednalo se o požár v hygienickém zázemí. Na místě zasahovaly jednotky z Vysokého Mýta a z Chocně.

Bylo provedeno hašení odvětrání a povolán vyšetřovatel příčin požárů HZS Pardubického kraje, který stanovil jako příčinu zahoření zkrat na elektro instalaci a ventilátoru. Škoda vznikla pouze v místě zahoření a to ve výši 40 tis. Kč a uchráněn byl majetek v hodnotě 6 mil. Kč.

Na pomoc s odstraněním skleněné tabule z opláštění budovy vyjížděla lezecká skupina hasičů ze stanice Chrudim. Jednalo se o uvolněné, částečně již rozbité, skleněné opláštění budovy o velikosti cca 70×190 cm.

Problém vznikl v 11. patře, a tak hasiči pomocí lezecké techniky provedli slanění ze střechy, následně uvolnili skleněnou tabuli a odstranili jí do vany. Při zásahu nedošlo ke zranění a po úklidu se vrátila jednotka na základnu.

Řidička osobního automobilu Peugeot narazila v obci Staré Čivice na Pardubicku do plotu. Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů ze stanice Pardubice na místo zásahu byla již řidička v péči Zdravotnické záchranné služby.

Hasiči provedli protipožární opatření a zasypali sorbentem uniklé provozní kapaliny, zajistili vozidlo proti požáru odpojením akumulátoru a předali místo zásahu Policii ČR, která dopravní nehodu vyšetřila.

Jednotka z Moravské Třebové vyjela k úniku nebezpečných látek do obce Gruna na Svitavsku. Po příjezdu na místo události bylo průzkumem a informací zjištěno, že došlo k technické závadě na motoru osobního automobilu Ford a na pozemní komunikaci unikl motorový olej (cca 5 litrů).

Znečištěná plocha byla a 0,5×200 metrů. Jednotka nejdříve odtáhla nepojízdné vozidlo mimo vozovku a poté jímala olej a čistila místo zásahu. Nehodu vyšetřila Policie ČR.

Hasiči z Moravské Třebové vyjížděli k požáru zářivkového svítidla v prodejně Penny Market na Svitavské ulici. Svítidlo explodovalo a zahořelo. Po příjezdu na místo zásahu již nehořelo. Jednotka zkontrolovala prostor nad podhledem a provedla odvětrání. Další prostory prodejny nebyly zasaženy.

Hasiči odpojili elektrickou energii v okruhu, který byl zasažen, aby nedošlo k dalšímu požáru. Na místo se dostavil vyšetřovatel příčin požárů, který stanoví příčinu a výši škody. Událost byla po necelých dvou hodinách uzavřena operačním střediskem.

Do obce Vápenný Podol se rozjeli profesionální hasiči se stanice Seč. Po průzkumu místa zásahu bylo zjištěno, že se jedná o nehodu jednoho osobního automobilu. Vozidlo bylo v příkopu na střeše a dvě osoby – řidič a spolujezdkyně mimo vozidlo a bez zranění.

Nehodu vyšetřila policie ČR a po zadokumentování vyprostili hasiči vozidlo z příkopu a pomohli jej naložit na odtahovou službu. Po uklizení vozovky se vrátila jednotka na stanici.

Jednotka ze stanice Králíky vyjela do obce Červená Voda. Srážka osobního automobilu Ford KA a motocyklu Yamaha si vyžádala zraněné osoby, které byly ošetřeny Zdravotnickou záchrannou službou. Došlo zde k úniku provozní kapaliny, kterou hasiči zasypali sorbentem.

Po dobu šetření byla v místě nehody řízena doprava. Po zaměření Policií ČR byl motocykl naložen na vozík, vozovka uklizena a zprůjezdněna. V 19,03 hod se vrátila jednotka na základnu.

Na Krajské operační středisko pardubických hasičů byla nahlášena dopravní nehoda osobního automobilu Seat Ibiza v Brandýse nad Orlicí. V době příjezdu jednotky ze stanice Ústí nad Orlicí se ve vozidle nenacházely žádné osoby. Jedna osoba byla při nehodě zraněna.

Jednotka tedy provedla před příjezdem zdravotnické záchranné služby předlékařskou pomoc. Havarované vozidlo bylo zajištěno proti požáru občany již před příjezdem jednotky . K úniku provozních kapalin nedošlo. Nehodu vyšetřila Policie ČR.