Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Pardubický kraj

Jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Pardubice vyjela k nahlášenému požáru nákladního automobilu v Nových Jesenčanech. Na místě zásahu bylo zjištěno, že se jedná o zahoření brzdy u vozidla DAF. Řidič použil před příjezdem jednotky jeden ruční hasicí přístroj.

Hasiči provedli měření teploty pomocí termokamery a následné ochlazení vysokotlakým proudem. Po ochlazení řidič brzdu odblokoval a odjel do nejbližšího autoservisu. Jednotka se vrátila na základnu.

V brzkých ranních hodinách došlo ke střetu osobního automobilu Opel Astra a srny v obci Damníkov. Po příjezdu hasičů bylo průzkumem, zjištěno že je na silnici vyteklý motorový olej. Jednotka hasičů ze stanice Lanškroun provedla zajištění místa nehody, protipožární opatření a zasypala olejové skvrny sorbentem.

Mrtvou srnu odvezli pracovníci přivolaného mysliveckého spolku. Hasiči pomohli s naložením automobilu na vozidlo odtahové služby a uklidili nasáklý sorbent. Nehodu vyšetřila Policie ČR.

K nehodě dvou osobních vozidel na křižovatku „Tři Bubny“ u obce Orel vyjížděli profesionální hasiči z Chrudimi. Hned po příjezdu hasičů na místo bylo nutné vyprostit z havarovaného vozidla zaklíněnou osobu – řidiče. Ten byl po vyproštění na nosítkách skůpram předán do péče zdravotníků.

Hasiči vyčkali na zadokumentování nehody policisty a poté odstranili havarovaný automobil ze silnice a pomohli naložit druhý poničený automobil na vozidlo odtahové služby. Po odstranění všech následků nehody se hasiči v 9.53 hodin hasiči vrátili na stanici.

K požáru kompresoru do výrobního družstva v Proseči vyjížděli profesionální hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči ze Skutče, Budislavi a Proseče. Zaměstnanci družstva se snažili požár uhasit hasicím přístrojem, což jim kouř nedovoloval a tak přivolali hasiče.

Požár hasiči zlikvidovali zhruba za 36 minut od oznámení události na operační a informační středisko hasičů. Dle slov vyšetřovatele hasičů došlo k technické závadě. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun, uchránit se podařilo majetek ve výši 600 tisíc korun.

K požáru garáže do Chrudimi – Podhůry vyjížděli profesionální hasiči z Chrudimi a dobrovolné hasiči z Chrudimi a Slatiňan. Majitelé prováděli řezací práce rozbrušovacím agregátem (flexou) na likvidaci karoserie. Od jisker ale došlo k zapálení karoserie a k následnému požáru.

Majitel se synem se snažili vozidlo nejprve hasit a následně jej vytlačili mimo garáž. Dle sdělení majitele jim vznikla škoda ve výši 500 korun a hasičské jednotky uchránily hodnoty ve výši 200 tisíc korun. Případ vyšetřovatel hasičů uzavřel na místě blokovou pokutou.

Profesionální hasiči z Vysokého Mýta vyjížděli do Chocně, kde kůň skončil v bazénu. Při příjezdu hasičů na místo, bylo zvíře klidné a v pořádku. Postupně začal být ale kůň neklidný. K místu události se hasiči velmi těžko dostávali s jeřábem.

Na místo byl přivolán i veterinář, který koně nakonec uspal. Poté bylo zvíře umístěno do popruhů a vytaženo z bazénu. Událost byla ze strany hasičů ukončena v 23.06 hodin.